21. jul, 2015

DNA test. Check !

Oj, vilka nervösa veckor det var innan svaren kom. Så många tankar som hann fara runt i huvuvdet.

Många tester som ska igenom och få klara besked innan man kan ta en valpkull.

Ett nytt steg inom aveln hos Papillon är att vi numera skall DNA-testa våra hundar för en ögonsjukdom som heter PRA-1. Även om man ögonlyst länge så ser man ju inte sjukdomen förrens den är etablerad och då kan ju den sjuka hunden redan ha haft flera valpkullar.En jättejobbig sjukdom med värk och blindhet. Så det här bli bra för alla såsmåningom.

Testresultaten delas in i:  normal/clear= har inte sjukdomen, carrier=bärare men kan inte utveckla sjukdomen, får avlas på men endast med en hund som är normal/clear. Och så affected= har sjukdomen, behöver inte utveckla den och om de gör det är de oftast gamla.Avelsförbud.

Men tänk om både Molly och Bessie skulle vara affected! Gubben lovade i såfall en till hund, vilket i sig var stort med tanke på att han inte ville ha hund alls från början och att vi nu har 3 hemma. Nån hund skall inte flytta heller, sa han med stor kraft :-). Den tanken hade inte slagit mig heller ;-)

Till slut kom resultaten och det var en stor lättnad att Bessie  är Normal/clear och Molly carrier. Hurra! Värt att firas.

Ha en fin fortsatt sommar❤